Veranderingen in 2025; dit moet je weten als zzp'er in de techniek
Vanaf 1 januari 2025 zijn de regels voor zelfstandig werken veranderd. De overheid wil schijnzelfstandigheid tegengaan en het aantrekkelijker maken voor zowel zelfstandigen als werkgevers om een dienstverband aan te gaan. Vooral in de technische sector - waar veel ZZP'ers actief zijn - kunnen deze veranderingen grote gevolgen hebben. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen en wat deze voor jou betekenen.
Wil jij werken in loondienst bij De Groot?
Neem contact op en wij bekijken samen de mogelijkheden voor jou!
Vacatures Neem contact opDe belangrijkste veranderingen:
1. Strengere handhaving op schijnzelfstandigheid
De Belastingdienst zal strenger gaan controleren of een zelfstandige écht als ondernemer werkt of eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Mocht jouw werksituatie als ZZP'er eigenlijk lijken op die van een werknemer dan loop je kans op naheffingen en boetes - zowel voor jou als voor je opdrachtgever. Waar letten ze op; vaste werktijden, slechts één opdrachtgever, weinig ondernemersrisico.
2. Modelovereenkomsten: nog geldig, maar niet voor lang
De modelovereenkomsten, die voorheen werden gebruikt om de arbeidsrelatie tussen ZZP’ers en opdrachtgevers te verduidelijken (zoals via de wet DBA), blijven voorlopig nog wel bestaan. Daarentegen werkt de overheid wel aan nieuw systeem waarin vooraf duidelijk wordt of iemand als zelfstandige of als werknemer moet worden beschouwd. Naar verwachting zullen de modelovereenkomsten op termijn verdwijnen.

3. Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) op komst
De overheid werkt aan een verplichte basis-AOV voor alle zelfstandigen. Deze gaat naar verwachting in vanaf 2027. Dit betekent dat je als ZZP’er een premie betaalt voor een verzekering die je inkomen beschermt bij arbeidsongeschiktheid. Dit kan de overstap naar loondienst aantrekkelijker maken, omdat werkgevers al een dergelijke regeling bieden.
4. Meer risico voor de opdrachtgevers
Bedrijven, die de opdrachtgevers van ZZP'ers, worden medeverantwoordelijk gehouden voor schijnzelfstandigheid. Dat betekent dat veel opdrachtgevers voorzichtiger zullen worden met het inhuren van ZZP'ers voor langdurige en/of structurele opdrachten. Daarnaast zullen opdrachtgevers ook meer eisen gaan stellen aan de ZZP'er.
5. Toenemende administratieve lasten voor ZZP'ers
Door de groeiende regelgeving en controles wordt het steeds lastiger voor de zelfstandigen om te bewijzen dat ze daadwerkelijk écht ondernemen. Het is van belang om aan te kunnen tonen dat je meerdere opdrachtgevers hebt, jezelf actief promoot en daadwerkelijk ondernemersrisico draagt. Voor velen wordt dit een steeds complexere administratieve en praktische last.

Wat betekent dit voor jou?
De veranderingen die vanaf 2025 op komst zijn, zullen een grote impact hebben op het werk van zelfstandigen. De strengere regels voor schijnzelfstandigheid, de invoering van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering en de administratieve uitdagingen maken het voor veel ZZP'ers uitdagender om hun positie te behouden. Als ondernemer moet je meer bewijs leveren dat je daadwerkelijk zelfstandig bent, wat zorgt voor extra werkdruk en complexiteit.
Als je momenteel ZZP’er bent en overweegt de overstap naar loondienst te maken, biedt 2025 een goed moment om je opties te bekijken en om de beslissing te heroverwegen. De veranderingen maken het aantrekkelijker om te kiezen voor een stabiele baan in loondienst door meer zekerheid en minder administratieve rompslomp.
De verschuivingen kunnen de overstap naar loondienst dus voor veel zelfstandigen aantrekkelijker maken. Het is daarom belangrijk om goed voorbereid te zijn en te overwegen of het voor jou voordeliger is om te blijven ZZP’en of juist de stap naar loondienst te maken.
Benieuwd naar de mogelijkheden in loondienst en wat dit voor jou betekent? Neem contact met ons op en ontdek wat de beste keuze voor jou is!
Bekijk vacatures Neem contact op